Z czym warto przygotować smoothie?

Z czym warto przygotować smoothie?

Ach, smoothie! Doskonałe na śniadanie, przekąskę, deser czy nawet kolację. Uwielbiamy je w każdej postaci. Na szczęście przepisów na ten przysmak jest całe mnóstwo, a składników, które możesz ze sobą łączyć, jeszcze więcej. Z czym naprawdę warto przygotować smoothie?

Czekolada i banan – połączenie idealne

Czekoladowo-bananowe smoothie to przekąska, która z całą pewnością trafi na listę „do wypicia” wszystkich tych, którzy uwielbiają słodkie smoothie o wyrazistym smaku. Przygotowanie tego napoju jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku składników oraz dobrego blendera. Przede wszystkim bazuje na mleku, jednak niekoniecznie krowim. Możesz użyć mleka roślinnego, a nawet wody, jeśli akurat jesteś na diecie. Wlej 200 mililitrów mleka lub innego płynu do blendera, dodaj banana lub dwa, w zależności od tego, jak bardzo intensywnie bananowe ma być smoothie, a na koniec także łyżkę kakao. Świetnie sprawdzi się tu również cynamon i… masło orzechowe. Tak, banan i masło orzechowe to kolejne doskonałe połączenie. Warto je wypróbować, zwłaszcza jeśli masz przed sobą bądź za sobą trening. Zblenduj całość i to by było na tyle. Możesz cieszyć się idealnym smoothie

Sok jabłkowy i seler naciowy

Seler naciowy nie jest składnikiem uwielbianym przez wszystkich. To bardzo wyraziste w smaku warzywo, które warto jednak włączyć do diety, chociażby ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy. Jeśli zastanawiasz się, jak to zrobić, podpowiadamy. Wystarczy zrobić z niego smoothie! Pokrój jedną nóżkę selera naciowego i wrzuć do blendera. Dodaj sok z połowy cytryny i obranego ogórka, który trochę złagodzi smak selera. Zalej całość świeżo wyciskanym sokiem jabłkowym (200 mililitrów). Smoothie będzie idealnie orzeźwiające i naprawdę bardzo zdrowe.

Maliny, jagody i jogurt

Smoothie może być pełnowartościowym posiłkiem. Tak jest chociażby w przypadku koktajlu z bananami, masłem orzechowym i kakao. Ale również owocowe smoothie z jogurtem będzie fantastycznym pomysłem na śniadanie czy lekką kolację. Możesz zrobić je niezależnie od pory roku, gdyż z łatwością znajdziesz owoce mrożone. Pamiętaj jednak, że tak przygotowany koktajl będzie bardzo, bardzo zimny. Wrzuć do blendera 50 gramów malin i tyle samo jagód. Dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego i wlej 200 mililitrów mleka krowiego lub roślinnego. W obu wersjach smoothie będzie smakować doskonale. Tak przygotowany posiłek to mnóstwo smaku i witamin. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że zabijesz głód, dodaj do smoothie także… płatki owsiane. Wystarczy 15-20 gramów. Dzięki nim koktajl będzie gęstszy i bardziej sycący. A wszystko za sprawą błonnika i węglowodanów złożonych.

Szpinak z mango

Szpinak to idealne warzywo do robienia smoothie. Będzie smakować świetnie ze wszystkimi owocami, które są nie tylko słodkie, ale też lekko kwaskowate. Na przykład z mango. Wystarczy do blendera włożyć pokrojone małe mango bądź pół dużego, 50 gramów szpinaku, a całość zalać wodą kokosową, sokiem pomarańczowym czy nawet zieloną herbatą. Zblenduj wszystko i gotowe!

Widzisz, jak wiele pysznych składników możesz ze sobą połączyć? To najlepszy sposób na pyszne smoothie – dużo owoców i warzyw, a także kreatywność w ich łączeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 − jeden =