Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.
Czy kogel mogel jest zdrowy? To pytanie zadają sobie z pewnością wielbiciele tego jajecznego przysmaku, który już od wielu lat przyrządzany jest przez gospodynie domowe. Dziś postaramy się odpowiedzieć na to pytanie, choć od razu zaznaczamy – jak w każdym przypadku ważny będzie umiar i rozsądek w ilości spożywanego produktu.
Kogel mogel – co to takiego?
Kogel mogel to nazwa jednego z przysmaków, które od lat towarzyszą kolejnym pokoleniom. Danie to można zarówno kochać, jak i nienawidzić. Jedno jest pewne – żółtko z cukrem raczej nie zniknie z menu Polaków, którzy pokochali je za wyrazisty smak i konsystencję. Wielu osobom kogel mogel kojarzy się z czasem dzieciństwa. Danie to składa się bowiem tylko z dwóch składników, do których dostęp był stosunkowo łatwy, nawet w czasach, gdy nie było to takie oczywiste. Jak się robi kogel mogel? Wystarczy tylko połączyć cukier i surowe żółtka. Kogel mogel z miodem lub z kakao stanowi równie ciekawą kompozycję smakową, której warto spróbować, by przekonać się, która wersja będzie dla nas najlepsza.
Jakie właściwości ma kogel mogel?
Już nasze babcie i prababcie wiedziały, jak zrobić kogel mogel z jajek. Poza smakiem, zdawały one sobie sprawę również z prozdrowotnych właściwościach przysmaku. Kogel mogel na gardło stosowany jest bowiem z powodzeniem od dziesiątek lat, choć jego działanie w tym zakresie nie zostało potwierdzone naukowo. Badaczom udało się jednak znaleźć wiele innych przyczyn, dla których warto jeść kogel mogel wartości odżywcze przysmaku są bowiem niezaprzeczalne.
Kogel mogel opóźnia proces starzenia się komórek, wpływa pozytywnie na budowę mózgu i wzrok, a także zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym również i nowotworowych. Jego składniki obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu oraz zwalczają różnego rodzaju stany zapalne, toczące się w organizmie. Jak widać, kogel mogel to prawdziwa bomba odżywcza dla człowieka, choć należy go spożywać z umiarem.
Czy kogel mogel jest zdrowy?
To, czy kogel mogel jest zdrowy, zależy od kilku czynników. Najważniejszy jest przede wszystkim umiar w spożywaniu przysmaku. Z pewnością nie należy go jeść codziennie, ale wprowadzając go do swojej diety w rozsądny sposób, możemy korzystać z całego szeregu właściwości prozdrowotnych. Dodatkowym atutem jest fakt, że to jak się robi kogel mogel z jajek jest wyjątkowo szybkie i łatwe. Skąd się biorą prozdrowotne właściwości przysmaku? Pochodzą one m.in. z żółtek, wykorzystywanych podczas robienia deseru. Są one źródłem składników odżywczych i witamin. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość cukru, by kogel mogel był rzeczywiście zdrowy. Jeśli przygotowujemy zdrowy kogel mogel ile cukru należy do niego dodać?
Jedno żółtko to 3 łyżeczki cukru trzcinowego, którym warto zastąpić biały. Czy w ciąży można jeść kogel mogel? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele kobiet. Niestety, w okresie ciąży lepiej zrezygnować z przysmaku, w skład którego wchodzą surowe jajka.
Jak samodzielnie zrobić kogel mogel z jajek?
Jak zrobić kogel mogel przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy bowiem połączyć ze sobą dwa podstawowe składniki, by móc cieszyć się smakiem tego wyjątkowego deseru. Idealny kogel mogel powstaje poprzez oddzielenie białek od żółtka. Białka jajek nie będą potrzebne, więc można je odłożyć i wykorzystać w inny sposób, np. do różnego rodzaju wypieków. Żółtka natomiast należy połączyć z cukrem w proporcjach 3 łyżeczki cukru na jedno żółtko. Tak przygotowaną miksturę trzeba teraz dynamicznie, a zarazem dokładnie wymieszać. Jak zrobić kogel mogel bez miskera? W praktyce nie jest to trudne zadanie. Wystarczy zamiast urządzenia użyć zwykłej trzepaczki kuchennej. Przygotowanie deseru zajmuje zaledwie kilka minut, a jego smak doceniają kolejne pokolenia Polaków.
Jak samemu zrobić kogel mogel z kakao?
Jak zrobić kogel mogel z kakao? To pytanie zadają sobie ci, którzy chcieliby nieco urozmaicić tradycyjny smak deseru. W takim przypadku przepis na przysmak zależy przede wszystkim od intensywności czekoladowego smaku, który chcemy finalnie uzyskać. Najlepiej przygotowywanie kakaowego kogla mogla rozpocząć od dodania jednej łyżki gorzkiego kakao do trzech żółtek. Po wymieszaniu składników można sprawdzić, czy uzyskany w ten sposób smak spełnia nasze oczekiwania. Jeśli nie, podstawowy przepis można modyfikować, dostosowując go do kulinarnych upodobań.
Warto jednak pamiętać, że modyfikując kogel mogel kalorie będą się zwiększać, wraz z kolejnymi składnikami, które będziemy do niego dodawać. Dlatego też osoby trzymające dietę powinny dokładnie przemyśleć, czy czekoladowy smak będzie dobrym pomysłem i koniecznym urozmaiceniem tradycyjnego smaku jajecznego dania.
Ile cukru dodać na kogel mogel?
Opinii jest wiele, podobnie jak smaków i gustów kulinarnych. Jak wiadomo, dla każdego słodki smak oznacza coś zupełnie innego. Przygotowując pierwszy kogel mogel, warto rozpocząć od trzech łyżeczek, przypadających na jedno żółtko. Dosładzając kogel mogel, można również dokonać zamiany tradycyjnego białego cukru na cukier trzcinowy, ewentualnie ksylitol, który nie zmieni smaku dania, a będzie znacznie mniej kaloryczny. Po przygotowaniu takiego posiłku można sprawdzić, czy kogel mogel odpowiada naszym kulinarnym preferencjom. Ilość cukru można bowiem modyfikować w zależności od tego, jakiego efektu końcowego oczekujemy.
Ile kalorii ma kogel mogel
Wydawać by się mogło, że kogel mogel powinien odejść do przeszłości. Współczesny rynek obfituje w spore ilości różnego rodzaju słodyczy i deserów, którymi zastąpić można te, które wytwarzane były w warunkach domowych. Kogel mogel powstał bowiem wówczas, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a słodycze nie były dostępne na wyciągnięcie ręki. Przysmak ten przerwał jednak kolejne dziesięciolecia, a my w dalszym ciągu przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie jak zrobić kogel mogel. Jeśli chodzi o przysmak, jakim jest właśnie kogel mogel ile kalorii ma ostatecznie, zależy od ilości dodanego cukru i wykorzystanych żółtek. Tak więc tradycyjny kogel mogel, przygotowany z 5 jajek i 3 łyżek cukru, będzie miał ok. 270 kcal, które trzeba podzielić na dwie porcje, uzyskane z takiej ilości składników.
za dużo cukru…